
Matematik i origami

Tredeling at et papir
At halvere et stykke papir er nemt. Men hvordan sikrer man men nøjagtig tredeling? Og kan det bevises? Her er 4 metoder til tredeling.
Fladfoldning
Er det muligt at folde en model helt fladt uden at skabe krøller eller uønskede ekstra foldelinjer? Svaret findes i foldelinjerne.
Fokus på matematikord

Fold en flad cirkel til en pyramide, og derefter til en pyramide-stub. Undervejs støder man på rigtig mange matematiske begreber.
Fold figurer

Med en fold kan du skabe to firkanter på papiret. Men kan du med to fold skabe 3 trekanter og 1 femkant. På denne side er der masser af lignende udfordringer:
Fold og klip- teoremet

Hvordan folder man en figur så man kan nøjes med at klippe den ud med kun ét lige snit?
At tre-dele en vinkel
Kan man dele en tilfældig vinkel præcist i tre lige store dele? Ja, det kan man! Og metoden bag er overraskende genial.
Kan du folde 1/5?

Hvordan folder man et stykke papir i helt præcise lige store folder, så fejlmarginen reduceres til 0,002 cm? Det er overraskende matematik!
Altid 180 grader?

Prøv at folde hjørnerne på en hvilken som helst trekant så de ligger på linje, og bevis, at summen af trekantens vinkler altid er 180 grader
Fold en parabel
Kan en parabel overhovedet foldes? Dyk ned i, hvad en parabel egentlig er, og bliv klogere på begreber som direktrisen og fokus.
Fold et Pythagoras-bevis

Der en flere måder at bevise Pythagoras’ læresætning på. Her. Får du et par sjove måder, at folde dig frem til beviset,
Origamiens Axiomer

Aksiomer beskriver de geometriske regler for, hvordan papir foldes, og danner grundlaget for både simple og komplekse designs.
Unikt kop-design?

Kan du folde en papirkop? Det er ikke svært. Men vidste du, at der gemmer sig noget unikt i designet? Noget, du måske aldrig har lagt mærke til før?
30 60 90 - trekanten

30-60-90-trekanten er en særlig retvinklet trekant: Du skal bare kende en af sidelængderne, så kan du nemt regne dig frem til de andre!

Belochs fold
Vidste du, at papirfoldning kan bruges til at løse ligninger?
Den italienske matematiker Margherita Piazzolla Beloch opdagede, at man kan løse 3.-gradsligninger ved at folde papir. Hendes særlige foldeteknik, er i dag kendt som Belochs fold.

